Aarhus var global pioner – nu vil Københavns Kommune også have retursystem til engangsemballage

maj 1, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Sådan ser et rensesystem af to go-kopper ud. Foto: Aarhus Kommune

Københavns Kommune sætter gang i initiativer, der skal udmunde i retursystemer til take-away emballage i hovedstaden. HORESTA er positive, men vil have et system på nationalt plan.

 

Af redaktionen

Hele 200 tons engangskaffekopper og plastbokse ender på gaden eller i skraldespanden i København hvert år. Derfor vil kommunen nu indføre et pantssytem, præcis som Aarhus har gjort det.

Det kan man læse på Københavns Kommunes LinkedIn-profil.

Artiklen fortsætter længere nede

Aarhus Kommune og TOMRA går sammen om stort genbrugsprojekt – to go-kopper i skudlinjen

 

Innovationspulje hjælper

Idéen er, at københavnerne skal have mulighed for at returnere deres brugte kaffekopper eller madbeholdere forskellige steder i byrummet, hvorefter emballagen bliver vasket og brugt igen og igen.
”Vi åbner derfor en ny innovationspulje, der har til formål at understøtte restauranter og virksomheder, som ønsker at overgå til genbrugeligt take-away emballage,” skriver pressetjenesten på kommunens LinkedIn-profil.

Forsøget vil vare i to år, og der er afsat cirka én million kroner i 2024 og det samme i 2025. Puljen kan søges af virksomheder i København i udvalgte områder, samt arrangører af større events, hvor Københavns Kommune er medarrangør.

Udover projektet med retursystemer til take-away emballage i byrummet, arbejder Københavns Kommune med at implementere løsninger for engangsemballage ved mega-events i byen, og man vil udfase engangsemballage på Københavns skoler.

 

HORESTA: Det skal være på nationalt plan

Viceadm. Jeppe Møller-Herskind i HORESTA har udtalt sig til P4 om emnet:

”Det er et interessant forslag, og det vil vi følge tæt. Vi har set en masse initiativer på pantløsninger, som vi følger med i, og som mange af vores medlemmer er med i. Det synes vi er interessant, fordi vi som branche ikke er interesseret i, at vores emballage ligger og flyder i gaderne,” sagde HORESTAs viceadm. Jeppe Møller-Herskind.

Jeppe Møller-Herskind lægger også vægt på, at hvis det skal være realistisk med et pantsystem, skal det indføres nationalt.

”Vi ser et system blive rullet ud i Aarhus, og det er derfor, vi synes, det er en rigtig god idé, at det bliver et nationalt system. Et pantsystem er ikke noget, man bare lige gør. Pant er realistisk, hvis der for det første følger penge med. Men det er også realistisk, hvis alle spiller sammen om et fælles system, som vi blandt andet har set med dansk retursystem (af flasker og dåser, red.).”

 

Branchen har allerede mange tiltag

HORESTA understreger desuden, at erhvervet allerede gør meget for at tilpasse sig den grønne omstilling.

”Branchen står overfor store grønne investeringer, især i forhold til producentansvar.

Hvis politikerne vælger at skrue på afgifterne igen – uden at virksomhederne har et alternativ, så vil afgifterne ramme direkte på forbrugernes pengepung. Vi er ikke interesseret i, at kaffen eller pizzaen skal blive voldsomt meget dyrere, end den er i dag,” siger Jeppe Møller-Herskind til P4 København.

 

Verdens storbyer følger det nye to go-genbrugskoncept i Aarhus tæt

Related Articles

Emballageforbud fra EU kan true caféer og restauranter

Emballageforbud fra EU kan true caféer og restauranter

Det vil give branchen flere udgifter, når engangsemballage bliver delvist forbudt.   Af redaktionen En ny foreløbig EU-aftale betyder, at caféer og restauranter fra 2030 ikke kan servere mad i engangsemballage til de gæster, der spiser på stedet. Det skriver...