Her er reglerne for mobilt gadesalg

oktober 2, 2023

Jeppe Villadsen foran sin butik på Stefansgsade, Nørrebro. Foto. Ebbe Fischer

Foto: Kampus Production

Skal du køre et mobilt salgsapparat ind i de danske byer, skal du først sætte dig ind i reglerne. Kommunerne vil gerne samarbejde, men man kan ikke få lov til alt. Deli News har set på en case: Aarhus Kommune

 

Af Ebbe Fischer

 

De danske byer lever, og i gaderne kan man finde en overflod af spændende muligheder.

Et af de tiltag, der er blevet stadig mere populært – men som ikke er uden komplikationer – er mobilt gadesalg.

En forretningsmulighed, der tilbyder både iværksættere og etablerede restauratører en unik måde at engagere sig i byens pulserende liv.

Men før du triller din salgsvogn ud på gaderne, er det vigtigt at have styr på licensen og de gældende regler.

 

Licenskrav og placering

For det første er mobilt gadesalg underlagt en række licenskrav, og disse krav varierer afhængigt af både køretøjets størrelse og byens placering. Det er vigtigt at forstå disse regler, da de kan påvirke både hvor og hvordan du må sælge dine produkter.

Licensomkostningerne kan variere betydeligt, men er typisk mellem 500 og 1.500 kroner, afhængigt af størrelsen på dit køretøj og den by, hvor du ønsker at drive din forretning. Disse licenser sikrer, at mobilt gadesalg sker i overensstemmelse med de lokale regler og retningslinjer.

 

Konsulter din kommune

Mange kommuner ser mobilt gadesalg som en spændende tilføjelse til eksisterende restaurationskoncepter – eller som en del af arrangementer i og omkring byen.

Men din foodtruck kan også være en gene, der tager kunder fra spisesteder eller andet, der har betalt meget mere for en attraktiv beliggenhed i dyre lokaler.

For at finde de nøjagtige krav og retningslinjer for licensen og placeringen, skal du undersøge de respektive kommuners vejledninger.

 

Case: Aarhus

I Aarhus er der en række vigtige hensyn at tage, fortæller en repræsentant fra kommunen til Deli News.

En del af disse vil også gælde for andre byer.

Kommunen ønsker at skabe klare rammer og vilkår for mobilt gadesalg for at skabe det rette grundlag for innovative og værdiskabende koncepter. Man ønsker at sikre lige vilkår for alle mobile forretninger, men med respekt for de retningslinjer, der skal beskytte eksisterende erhverv

Samtidig ønsker man at sikre en mangfoldighed af tilbud til glæde for byens borgere, og man ønsker med andre ord at give mobilt gadesalg en chance for at trives som en sund forretningsmulighed, oplyser Aarhus Kommune.

 

Retningslinjer fra Aarhus:

 

Det er vigtigt, at man ligger i respektfuld og passende afstand til andre gadesælgere for at undgå konkurrenceproblemer og for at skabe en harmonisk atmosfære.

 

Som gadesælger skal man ligge mindst 100 meters afstand fra arrangementer for at sikre, at disse kan afvikles gnidningsløst.

 

Lille salgsvogn (f.eks. tuk tuk og ladcykel): Disse mindre køretøjer har adgang til næsten alle områder i byen med kun få undtagelser.

 

Stor salgsvogn (typisk med nummerplade): Større salgsvogne har begrænset adgang til bymidten, men de kan stadig operere i omkringliggende byområder.

 

Kilde: Aarhus Kommune

Related Articles

Dansk-indisk Samosa Chaat vinder EM i streetfood på Reffen

Dansk-indisk Samosa Chaat vinder EM i streetfood på Reffen

Folkenen bag amagerkanske The Flames stillede d. 8.-9. juni 2024 op til EM i streetfood - og vandt. Af redaktionen The Flames er en pakistansk-indisk restaurant på Højdevej 61 på Amager. Og nu er den også vinder af EM i streetfood på Reffen. Speciel vinderret Vinderen...

Danmarks største sommerhusområde får fast streetfoodmarked

Danmarks største sommerhusområde får fast streetfoodmarked

Strandlyst Street Food åbner nu i et nyt setup og kommer til at køre hele sommeren. Arrangøren fortæller her, hvad man kræver af de foodtrucks, der skal være med.   Af Ebbe Fischer En miniudgave af Reffen. Det er ambitionen i Odsherred ud til Sejerøbugten -...