”Trendsætterne vil have flere etniske lokale danske råvarer”

august 21, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse markedsudvikling. Privatfoto

Arkivfoto

De, der sætter morgendagens trend, vil have danske råvarer med et etnisk præg, lyder det fra en specialist. Og så trækker restauranterne i retning af, at det ikke længere skal være så snobbet.

 

Af Ebbe Fischer

”Samsøkartofler er fint, men det er ikke nok for firstmoverne. Der er behov for at få mere lokal etnicitet og krydderi ind i det lokale køkken.”

Kirsten Østergaard Poulsen er fremtidsforsker med en kvalitativ tilgang, og hun ser en række trends ved lokale fødevarer.

 

Mere ‘lokal etnicitet’

Specialisten uddyber: ”Man vil gerne have andre smage og andre krydderier i maden, men det skal helst være produceret i Danmark Alt det her med at skibe fødevare rundt; at vi altid skal have adgang til alt, det er på retur. Det ønsker firstmoverne ikke. Hvorfor skal en avokado igennem en lang rejse? Så vil man hellere finde en anden opskrift til sine tacos.”

Kirsten Østergaard Poulsen identificerer, at vi har set en adfærd gående på: ’Vi kan købe alt!’ Men den adfærd er angiveligt på retur.

”Du kan stadig få mangoer året rundt og jordbær uden for sæson. Men rettigheden til eksotisk mad falder væk. Firstmoverne fortæller mig, at ham der producerer avokadoen ikke selv har råd til at købe den. Så vil de hellere spise rigtigt og ikke mindst støtte de lokale ildsjæle. Det ser firstmoverne som de rigtige værdier.”

 

Restauranter trækker trend

Kirsten Østergaard Poulsen peger på en relateret tendens – at det ikke længere skal være så fint, når det kommer til madoplevelser.

”Vi ser f.eks. stjernekokke lave burgere,” påpeger hun og uddyber:

”Strømningerne er, at det ikke skal være så snobbet og fint, som vi har set før. Maden skal bevare sin grundsubstans, men firtsmoverne gider ikke snakke så meget mere om mad, for det vidner om egoisme og grådighed. Det har vi set igennem nogle år nu. Restauranterne trækker udviklingen, mens mange andre begynder at komme med. Overdrevet fokus på snobberi bliver opløst,” siger Kirsten Østergaard Poulsen.

 

Related Articles

Stort fald i nyregistrerede danske restauranter

Stort fald i nyregistrerede danske restauranter

Danmarks Statistik opgør nyregistrerede virksomheder inden for hotel- og restaurationssektoren, og her ses et fald på hele 39 pct. fra 2019 til 2023. Brancheforening efterlyser samarbejdsvilje fra bankerne.   Af redaktionen/ef Det markante fald gør det helt...

Danskerne har flest restauranter at vælge imellem i Norden

Danskerne har flest restauranter at vælge imellem i Norden

Når det kommer til udvalget af restauranter i relation til indbyggertallene i de nordiske lande, ligger Danmark på en klar førsteplads. Det viser en ny brancherapport. Af redaktionen/ef De seneste tal for 2023 viser, at Danmark i gennemsnit har 3 restauranter pr. 1000...

Sales Manager til Copenhagen Sparkling Tea Company

Sales Manager til Copenhagen Sparkling Tea Company

Brænder du for den gode historie og kvalitetsprodukter? Vi søger en Sales Manager til det danske marked Copenhagen Sparkling Tea Co. blev stiftet i 2017, og vi er i dag 8 medarbejdere. Vi brygger og sælger økologisk mousserende te på champagneflasker og sælger til...