Sponseret: Duni Group tager skridt til at reducere PFAS i fødevareemballage

maj 8, 2024

Foto: Duni Group

Foto: Duni Group - emballage

På et tidspunkt, hvor bevidstheden om PFAS-kemikalier og deres indvirkning vokser, har Duni-koncernen taget skridt til at reducere sit eget fodaftryk på verden omkring os og samtidig drive industrien mod en mere bæredygtig fremtid.

I 2023 besluttede Duni-koncernen at indstille produktionen af emballage tilsat PFAS. Duni-koncernen annoncerer nu, at virksomheden også i samarbejde med udvalgte partnere kan tilbyde et omfattende udvalg af emballageløsninger uden tilsat PFAS til sine kunder. Derudover har Duni Group tilsluttet sig nonprofitorganisationen ChemSecs anti-PFAS-bevægelse for at fremme erstatningen af giftige kemikalier med mere bæredygtige alternativer. Med disse tiltag ønsker Duni-koncernen at reducere brugen af PFAS og bidrage til en mere bæredygtig emballageindustri. Vi benyttede lejligheden til at interviewe Tomasz Doweyko, R&D Strategy and Innovation Manager, Food Packaging Solutions hos Duni Group, for at få en dybere forståelse af disse initiativer. 

Hvad ligger bag disse initiativer? 

Brugen af PFAS i fødevareemballageindustrien har tidligere været en måde at forhindre væske og fedt i at trænge ind i emballagen og dermed reducere brugen af plastik. Men med fremkomsten af mere bæredygtige alternativer ønsker vi at fremskynde overgangen til disse. For at tydeliggøre vores forpligtelse besluttede vi sidste år at indstille produktionen af emballage tilsat PFAS. I stedet har vi investeret i nye innovative løsninger i samarbejde med udvalgte partnere. Dette initiativ betyder, at vi nu kan tilbyde en bred vifte af emballageløsninger uden tilsat PFAS til vores kunder. 

Som en ekstra foranstaltning har vi valgt at tilslutte os den internationale organisation ChemSecs anti-PFAS-bevægelse for at reducere brugen af skadelige kemikalier og fremme mere bæredygtige alternativer. Gennem vores deltagelse styrker vi vores ambition om at bidrage til udviklingen af en mere bæredygtig emballageindustri. 

Beslutningerne er dels baseret på den voksende bevidsthed om de potentielle risici, som disse kemikalier udgør, men også som en del af vores fortsatte bestræbelser på at drive vores egen bæredygtighedsdagsorden,” siger Tomasz.

Hvorfor bruger I udtrykket “Ingen tilsat PFAS” i stedet for “PFAS-fri”? 

Der er en vigtig nuance, synes vi. “PFAS-fri” kan være misvisende, fordi PFAS-kemikalier stort set findes overalt i vores omgivelser – i luften, i jorden og i vores kroppe. Det er derfor praktisk taget umuligt helt at eliminere tilstedeværelsen af PFAS. Vi bruger udtrykket “Ingen tilsat PFAS” til tydeligt at kommunikere, at vi aktivt har valgt ikke længere at udvikle eller producere produkter med tilsat PFAS. Selvom vi ikke aktivt tilsætter PFAS, kan der stadig være spor af disse kemikalier fra andre kilder. Ved at være åbne og transparente over for vores kunder om virkeligheden, vælger vi at bruge udtrykket “Ingen tilsat PFAS”. Samtidig ønsker vi at opfordre til en åben dialog om, hvordan vi kan minimere vores påvirkning af verden omkring os og arbejde hen imod en mere bæredygtig fremtid. 

Hvordan ser du Duni-koncernens rolle i at øge bevidstheden om PFAS og deres indvirkning?

Ved aktivt at reducere brugen af PFAS i vores egen produktionskæde såvel som gennem vores engagement i ChemSecs anti-PFAS-bevægelse håber vi at øge bevidstheden om PFAS og dens potentielle indvirkning på sundhed og miljø. Vi ønsker at inspirere andre til at handle proaktivt for at reducere brugen af PFAS og arbejde sammen mod en mere bæredygtig fremtid. 

Fakta: PFAS Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) er en gruppe kemikalier, der indeholder flere forskellige forbindelser. Det er ikke et enkelt kemikalie, men en familie af kemikalier, der deler lignende kemiske egenskaber. Inden for denne familie er hundredvis af forskellige PFAS-forbindelser, hver med sine egne unikke egenskaber og anvendelser. PFAS omfatter for eksempel stoffer som perfluoroktansulfonat (PFOS) og perfluoroctansyre (PFOA), som er nogle af de mest kendte og undersøgte forbindelser inden for gruppen. 

Læs mere om Duni Group her

Related Articles

Sponseret: Rugbrød er afgørende for et fantastisk stykke smørrebrød

Sponseret: Rugbrød er afgørende for et fantastisk stykke smørrebrød

Har du også prøvet at få et stykke smørrebrød, som blev ødelagt af det tørreste og kedeligste stykke rugbrød i bunden? Eller et nærmest usynligt stykke rugbrød, gemt langt væk under et stort salatblad?Vi snakker rigtig meget om pålæg, når vi snakker smørrebrød. Men...

Sponseret: Rug til meget andet end rugbrød

Sponseret: Rug til meget andet end rugbrød

Rug er jo nærmest Danmarks national sort, og vi elsker vores danske rugbrød! Vi er faktisk rigtig gode til at dyrke rug her i Danmark. Hos Mejnerts oplever vi, at det er en stabil afgrøde år efter år, på trods af det foranderlige klima, vi landmænd efterhånden bliver...

Sponseret: Inspiration til sommerens bagværk

Sponseret: Inspiration til sommerens bagværk

Inspiration til sommerens bagværk til bagerierne og de professionelle køkkener Bliv klar til sommerens kommende sæson med Valsemøllens nye sommerkampagne til professionelle. Vores udviklingsbagere har haft travlt med at udvikle nye opskrifter og inspiration, med fokus...