De tog kokain og blev knaldet – men chefen kunne intet gøre

marts 25, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Foto: MART Production

En urinprøve påviste en lidt for vild julefrokost, men det var i fritiden, lød dommen, og dermed kan en arbejdsgiver ikke gøre noget, så længe medarbejderne passer deres job. Med mindre man har en meget klart formuleret personalepolitik.

 

Af redaktionen

Som virksomhedsleder kan man ikke bortvise medarbejdere som følge af stoffer indtaget i fritiden.

Det fremgår af en dom, hvor opmanden lagde vægt på virksomhedens uklare alkohol- og rusmiddelspolitik samt, at medarbejderne ikke var synligt påvirkede – og indledningsvist var blevet bedt om at arbejde videre. Det skriver HORESTA.dk

 

Dom med bred betydning

En dom, der selvom der er tale om to unavngivne forskringsrådgivere, også har betydning for restaurantbranchen.

De to blev kaldt til samtalen, hvorefter de fortsatte deres arbejde, indtil de senere på dagen blev indkaldt til en urinprøve. Prøverne viste, at begge rådgivere havde kokain i kroppen, og medarbejderne blev hjemsendt. Dagen efter blev de bortvist.

 

Afgørelsen imod chefens ønske

Da sagen blev juridisk testet fandt opmanden imidlertid, at bortvisningen ikke var berettiget, idet virksomheden ikke havde bevist, at rådgiverne havde indtaget kokain til julefrokosten.

Rådgiverne bestred ikke, at de havde indtaget kokain, men de anførte, at det var sket i fritiden. På trods af at prøverne viste, at begge rådgivere havde kokain i kroppen om mandagen, fandt opmanden ikke, at virksomheden var berettiget til at bortvise dem.

Der blev desuden lagt vægt på, at virksomhedens alkohol- og rusmiddelspolitik ikke var udtryk for en nultolerance og ikke var entydigt og præcist formuleret.

Det havde også betydning, at ingen af medarbejderne havde modtaget forudgående advarsler.

 

Vigtigt med klar personalepolitik

I forbindelse med afgørelsen udtaler advokatfuldmægtig Vivi Nedergaard Lambert:

”Afgørelsen illustrerer vigtigheden af at have en tydelig og klart formuleret personalepolitik, som beskriver virksomhedens alkohol- og rusmiddelspolitik, og særligt konsekvenserne af en eventuel overtrædelse, herunder en eventuel nultolerance,” siger hun ifølge HORESTA.dk.

 

Related Articles

”Med eller uden alkohol, sir?”

”Med eller uden alkohol, sir?”

En voldsom bølge er i gang – den alkoholfri trend, og ifølge Carlsberg har vi ikke set toppen af isbjerget endnu. I fremtiden bliver en øl med alkohol et aktivt tilvalg, når du bestiller øl på en bar. Sådan lyder det fra to specialister.   Af Ebbe Fischer...

Carlsberg satser benhårdt på alkoholfri øl – her er strategien

Carlsberg satser benhårdt på alkoholfri øl – her er strategien

Det går kun én vej, fortæller Nanna Leth - brandansvarlig for Carlsbergs portefølje af alkoholfri øl. I et interview med Deli News løfter hun sløret for bryggerigigantens strategi på et boomende marked.   Af Ebbe Fischer ”Vi kan se, at vi måned for måned sælger mere...