Stor stigning i antal svanemærkede kantiner

december 14, 2023

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Foto: Miljømærkning Danmark

Af redaktionen

På mindre end to år har mere end 50 danske kantiner opnået en certificering med Svanemærket. Og alene i 2023 er mere end 34 kantiner blevet certificeret.

Dermed er der sket en femdobling i antallet af svanemærkede kantiner, siden de nye krav blev lanceret i marts 2022. Det skriver Miljømærkning Danmark i en pressemeddelelse.

 

Skal leve op til skrappe krav

Via Svanemærket skal kantinerne leve op til krav til mad, affald, kemikalier og indkøb, ligesom de skal arbejde for at begrænse forbrug af vand og energi.

Udviklingen glæder Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

”Den store vækst i antallet af svanemærkede kantiner vidner om, at flere virksomheder har et stadigt større fokus på at bidrage til den grønne omstilling. Her er Svanemærket et stærkt redskab til at reducere den samlede miljø- og klimabelastning, da det ser på hele livscyklus – både på den mad, der bliver serveret, og den samlede drift,” siger han ifølge pressemeddelelsen.

Et tydeligt signal til medarbejderne  

Svanemærket er et tydeligt signal om kantinens miljø- og klimaindsats over for de mange medarbejdere, der spiser i de svanemærkede kantiner. Hele 93 procent af danskerne kender nemlig Svanemærket – det officielle nordiske miljømærke.

Også flere private virksomheder får svanemærket deres kantiner. En af dem er Rambøll, der sammen med ISS for nyligt fik certificeret alle sine tre kantiner i Danmark med Svanemærket. Certificeringen er opnået ved bl.a. at øge andelen af økologi og mindske madspild:

”Vi har en meget klar strategi om at være grøn frontløber i vores rådgivning til vores kunder, og ikke mindst hos os selv. Derfor er vi også meget tilfredse med, at vores dedikerede indsats sammen med ISS har båret frugt, og vi nu har et synligt bevis for, at vores kantiner er nogle af de mest miljøvenlige i branchen,” siger Kristian Weinkauf, operation manager for Facility Management, i pressemeddelelsen.

 

FAKTA: Kendetegn ved et svanemærket spisested

  • Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
  • Serverer en høj andel økologisk mad og drikke
  • Serverer minimum en vegetarisk ret til frokost og middag
  • Kildesorterer affald og forebygger madspild
  • Undgår engangsartikler til daglig servering
  • Begrænser brug af uønskede kemikalier
  • Begrænser forbruget af energi og vand
  • Oplærer medarbejdere i miljøarbejdet

 

Kilde: Miljømærkning Danmark

Related Articles

Pioner på det særlige lokale madmarked

Pioner på det særlige lokale madmarked

PROFIL: Jesper Zeihlund har en lang historik som specialist med fokus på lokale fødevarer, og han driver i dag Local Food Mind og arbejder med erhvervsudvikling og uddannelse med fokus på det lokale niveau. Vi har talt med ham om et lovende område.   Af Ebbe...

Sådan bliver din kantine certificeret med Svanemærket

Sådan bliver din kantine certificeret med Svanemærket

Deli News har spurgt kommunikationschef i Miljømærkning Danmark, Rina Ronja Kari, hvorfor man som kantineejer eller restauratør skal søge om Svanemærket – og hvad det kræver.   Af Ebbe Fischer I 2023 fik Bygningsstyrelsen certificeret hele 25 kantiner med...