december 14, 2023
Af redaktionen
På mindre end to år har mere end 50 danske kantiner opnået en certificering med Svanemærket. Og alene i 2023 er mere end 34 kantiner blevet certificeret.
Dermed er der sket en femdobling i antallet af svanemærkede kantiner, siden de nye krav blev lanceret i marts 2022. Det skriver Miljømærkning Danmark i en pressemeddelelse.
Skal leve op til skrappe krav
Via Svanemærket skal kantinerne leve op til krav til mad, affald, kemikalier og indkøb, ligesom de skal arbejde for at begrænse forbrug af vand og energi.
Udviklingen glæder Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
”Den store vækst i antallet af svanemærkede kantiner vidner om, at flere virksomheder har et stadigt større fokus på at bidrage til den grønne omstilling. Her er Svanemærket et stærkt redskab til at reducere den samlede miljø- og klimabelastning, da det ser på hele livscyklus – både på den mad, der bliver serveret, og den samlede drift,” siger han ifølge pressemeddelelsen.
Et tydeligt signal til medarbejderne
Svanemærket er et tydeligt signal om kantinens miljø- og klimaindsats over for de mange medarbejdere, der spiser i de svanemærkede kantiner. Hele 93 procent af danskerne kender nemlig Svanemærket – det officielle nordiske miljømærke.
Også flere private virksomheder får svanemærket deres kantiner. En af dem er Rambøll, der sammen med ISS for nyligt fik certificeret alle sine tre kantiner i Danmark med Svanemærket. Certificeringen er opnået ved bl.a. at øge andelen af økologi og mindske madspild:
”Vi har en meget klar strategi om at være grøn frontløber i vores rådgivning til vores kunder, og ikke mindst hos os selv. Derfor er vi også meget tilfredse med, at vores dedikerede indsats sammen med ISS har båret frugt, og vi nu har et synligt bevis for, at vores kantiner er nogle af de mest miljøvenlige i branchen,” siger Kristian Weinkauf, operation manager for Facility Management, i pressemeddelelsen.
FAKTA: Kendetegn ved et svanemærket spisested
- Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
- Serverer en høj andel økologisk mad og drikke
- Serverer minimum en vegetarisk ret til frokost og middag
- Kildesorterer affald og forebygger madspild
- Undgår engangsartikler til daglig servering
- Begrænser brug af uønskede kemikalier
- Begrænser forbruget af energi og vand
- Oplærer medarbejdere i miljøarbejdet
Kilde: Miljømærkning Danmark
Related Articles
Meyers reducerer CO2-aftryk for råvarer med en tredjedel – kantiner rykker hurtigst
Klimaaftryk for råvarer udgør 95 procent af Meyers samlede CO2-aftryk. Nu fortæller topchef, hvordan man har opnået en CO2-reduktion på 31 procent via en flerstrenget indsats. De 71 kantiner bidrager især ved at skære i kødforbruget. Af redaktionen “Vi har...
Fastfood-kæde planter 60.000 træer i nye danske folkeskove
Sunset Boulevard løfter ESG-indsatsen ved at udskifte legetøj med træer. Af redaktionen Tilbage i oktober 2020 erstattede Sunset Boulevard legetøj i børnemenuerne med plantning af træer i danske folkeskove. Det har nu givet et udbytte på ca. 400.000 færre...
Ny brancheorganisation vil rydde op i ’lokale fødevarer’
Mange af de ’danske’ varer, vi som forbrugere kan købe, er ikke danske. De bliver forarbejdet i udlandet, eller råvarer fragtes til Danmark og pakkes her i landet. Sådan lyder det fra manden bag ny organisation. Af redaktionen ”Der kommer et dansk flag på...