På Skarø laver de ernæringsrig is til hospitaler og leverer til Singapore Airlines

maj 30, 2023

Jordbær-passionsfrugt er bare én af en række is, Skarø Is har solgt til Singapore Airlines, som de har en fast aftale med. Foto: Skarø Is

Jordbær-passionsfrugt er bare én af en række is, Skarø Is har solgt til Singapore Airlines, som de har en fast aftale med. Foto: Skarø Is

Den største kunde er det danske sundhedssystem, men den vigtigste er måske Singapore Airlines, fordi flyselskabet blåstempler produktet og ikke mindst logistikken hos Skarø Is. Vi har talt med ejeren om en vild rejse.

 

Af Ebbe Fischer

 Det er 14 år siden, folkene fra Singapore Airlines stoppede op ved Skarø Is blandt de mange stande på Foodexpo i København.

De prøvede produktet og faldt med det samme for den velsmagende økologiske is, og så var vejen pludselig kort til at blive leverandør for et stort flyselskab.

Det fortæller Martin Jørgensen, der ejer Skarø Is sammen med sin kone. De bor selv på øen med de 21 indbyggere, og tilbage i 2005 lavede de deres første is til caféen på Skarø ikke langt fra Svendborg med færge.

Caféen er stadig en delindtægt, men isen sælges i dag mange steder.

 

Imponeret flyselskab

Tilbage på messen, hvor en meget vigtig kunderelation blev skabt.

”Efter at have smagt vores is spurgte de os med det samme, om vi kunne lave en speciel is til Singapore Airlines. Det skulle være en Singapore Sling cocktail-is,” fortæller Martin Jørgensen og uddyber:

”Det er en sorbet, og det blev den første af vores is, de serverede. Den havde de i nogle måneder, men så kunne de se, at de måtte have lidt variation til deres mange frequent flyers på første klasse – og så blev vi kaldt ind til et møde.”

De gode folk fra Skarø mødte ind på Singapore Airlines’ kontor i København og præsenterede alle deres isprodukter. Enden på den sag blev, at Singapore Airlines fik en række is-varianter i 12 måneder frem. Og siden er samarbejdet bare fortsat.

At udvikle produkter med identitet til en speciel kunde er siden blevet lidt af et varemærke for Skarø Is.

”Vi har udviklet mange andre is både til Singapore Airlines og til andre. Flyselskabet spurgte os ved deres 40 års jubilæum på ruten Singapore-CPH, om vi kunne udvikle en is, der kunne symbolisere sammenhængskraften mellem Sydøstasien og Skandinavien. Vi lavede en is med jordbær og passionsfrugt, som er to frugter fra hvert kontinent. Men når man blander dem, gør de hinanden bedre,” siger Martin Jørgensen og understreger:

”Hele pointen er, at vi udvikler forskellige is til en speciel kunde, men siden kan alle købe det.”

 

Specialist i ernærings-is

I nu 14 år har forskellige økologiske is fra Skarø været dessert på Singapore Airlines.

Og mens Singapore Airlines er en fantastisk reference for en lille virksomhed med hovedsæde på en fjern ø, er det imidlertid det danske sundhedssystem, der er den største kunde.

Isen er da også udviklet til kræftpatienter, der ikke har nogen appetit. Idéen er, at isen skal smage SÅ godt, at selv folk uden appetit er motiveret for at spise den.

”Vores protein-is-serie er udviklet til kvalmepatienter, som er nødt til at have noget lækkert, men alle kan jo spise den,” som Martin Jørgensen siger.

Han uddyber:

”Udgangspunktet var birkesaft, som har en række sundhedsfremmende egenskaber, og tanken var oprindelig en drik til cancerpatienter, der skal restituere efter kemoterapi – fordi birkesaft er fantastisk til celleopbygning. Og da vi ikke ville bruge kemikalier til at konservere den, frøs vi den, og det endte så med is i stedet for en drik.”

 

Martin Jørgensen giver et eksempel på produktionen:

”Vores chokolade proteinis er den bedste af vores fire chokoladeis, og når vi laver smagstest, kan ingen gætte, at det er et ernæringsprodukt,” siger han og tilføjer, at den også kan benyttes som led i en slankekur:

”Når man skal tabe sig, er det vigtigt med letoptagelige proteiner, fordi det er nemmere at tabe muskelmasse end fedt. Og kalorierne i en portion af vores chokolade proteinis svarer omtrent til de kalorier, der er i en rugbrødsmad. Men du får oplevelsen af at få noget virkelig lækkert, som du dernæst ikke higer efter andre steder.”

 

Risiko for veganere afhjælpes

Et andet problem, Skarø Is ønsker at afhjælpe, er den stigende B12-mangel. Et forhold, der er veldokumenteret og skyldes, at flere og flere gerne vil leve vegansk.

Det betyder problemer med B12-mangel, siden man typisk får dette vigtige vitamin via kød og animalske produkter. Det problem har Skarø Is forsøgt at imødekomme.

”Vi kan tilføre mikroalgen spirulina i vores is efter behov, og den alge indeholder B12-vitamin. Så vi har B12 i en række af vores ernæringsprodukter, uden man kan smage det. Det giver et sundere produkt, som stadig er en spiseoplevelse, og de er jo en hjørnesten for os. Vores levering til sundhedssektoren er meget speciel, fordi det potentielt kan have betydning for patienter i hele verden,” siger Martin Jørgensen.

 

OM: Skarø Is

 Skarø Is laver en række økologiske is, fri for de primære allergener som f.eks. nødder, gluten, lactose og soya.

En væsentlig del produktionen er velsmagende ernæringsrigtig is, som man leverer til sundhedssektoren. Men alle andre kan også købe disse is.

Virksomheden har fire medarbejdere på fuldtid samt en række sæsonarbejdere. I 2022 omsætning 7 mio. kr.

De primære kunder er specialbutikker, caféer, museer, sundhedssektoren og Singapore Airlines som signaturkunde. Siden starten i 2005 har ca. 25 procent af omsætningen været vegansk salg via sorbet-is.

Læs mere på: www.skarøis.dk

Related Articles

ToRVEhallerne i Vejle opruster

ToRVEhallerne i Vejle opruster

Der kommer endnu mere gang i ToRVEhallerne. En aftale er nemlig indgået imellem Ejendomsselskabet Select Development og Nordstern angående en omfattende udvidelse af hotelkapaciteten i forlystelsesetablissementet.   Af redaktionen ToRVEhallerne rummer i dag 74...