Små festivaler kan gøre det grønnere – her er de lavthængende frugter

februar 26, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Hanne Halbye. Privatfoto

Hanne Halbye er medstifter af foreningen Grønnere Musik, der med inspiration fra udlandet arbejder på, at danske festivaler bliver bedre til at agere bæredygtigt. Særligt de små kan med fordel rykke sig, lyder det.

 

Af Ebbe Fischer

I udlandet har man mange steder arbejdet med grøn omstilling på festivalområdet i mange år. Man har delt viden, og i England har man f.eks. kunnet tilslutte sig en ’pledge’ om at reducere fodaftrykket med 50 procent inden 2025.

”Vi tænkte ’lad os prøve at samle andres erfaringer sammen til det danske marked.’ Vi vil gerne dele den viden,” siger Hanne Halbye, som er specialist i bæredygtighed.

 

Inspiration til at rykke

Store danske festivaler som Roskilde og Northside har et stort fokus på den grønne omstilling, og de indgår begge i Green Deal Circular Festivals i udlandet – et netværk af 49 store festivaler i Europa. Mens Northside også er med i ’A Greener Festival’.

En række mindre festivaler har også et stort fokus på grøn omstilling, og det er svært at generalisere, understreger Hanne Halbye.

Hun peger imidlertid på nogle lavthængende frugter hos mange mindre festivaler.

”Nogle kan bruge lidt inspiration, og her handler det om at dele viden,” siger hun og uddyber:

”Hvis du starter en ny festival (eller allerede er i gang) så vælg landbaseret el frem for at bruge generatorer, såfremt det er muligt. På den måde kan du reducere dit CO2-aftryk betragteligt,” siger hun.

 

Camping er et problem

Hanne Halbye påpeger, at der dels findes byfestivaler og dels festivaler, hvor man overnatter på en teltplads.

”Ved campingfestivaler er der også hele campingsituationen, der giver et meget større affaldsproblem. Her er et oplagt tiltag, at man forsøger at påvirke gæsterne til at tage deres udstyr med hjem, eller alternativt udlejer telte og campingudstyr, der kan genbruges. Man kan desuden fokusere på transport ved at se på, hvordan gæsterne kan gå, cykle, bruge offentlig transport eller køre sammen,” siger Hanne Halbye.

 

Mad er afgørende

Dertil kommer hele maddelen.

”Man kan gå plantebaseret og nedsætte rødt kød og mælkeprodukter på sin festival. Altså sætte de grønne retter øverst på menuen med fokus på, at det også smager godt uden kød,” siger Hanne Halbye.

Og så er der emballagen. Allerede dag er der regler for bestik og tallerkener, man skal opfylde. Det må ikke være plastik, men i forhold til krus er det samme endnu ikke lovpligtigt.

”Det kommer formentlig indirekte via et EU-direktiv i 2025, hvilket man bør have i baghovedet,” siger Hanne Halbye.

Specialisten understreger, at man frem for alt bør have et holistisk mindset.

”Det handler om at tænke og reducere ressourceforbruget hele vejen rundt,” fastslår hun.

 

OM: Grønnere Musik

Grønnere Musik er en forening, der arbejder for grøn omstilling i det danske musikliv.

Behovene er meget forskellige, men Grønnere Musik vil dele viden med musiklivet og ikke mindst med de festivalarrangører, koncertsteder, musikere og andre interessenter, som gerne vil agere mere bæredygtigt, men mangler inspiration eller måske et kærligt puf.

Mere konkret arbejder man med et grønt inspirationskatalog for festivaler. Man indsamler viden om, hvordan musiklivet kan være med til at reducere ressourceforbruget og fodaftrykket. Det kan være alt fra affaldshåndtering til transport, indkøb eller CO2-beregninger.

 

Læs mere på: www.gronneremusik.dk

 

 

Related Articles

Eksplosiv stigning i salg af falske billetter

Eksplosiv stigning i salg af falske billetter

Ligesom sidste år stiger tendensen med at købere bliver snydt på det sorte marked.   Af redaktionen Der er allerede anmeldt 1034 sager om billetsvindel i 2024. Mens der sidste år blev anmeldt 662 sager i årets første seks måneder. Det viser tal fra National Enhed...

”Lokal mad og tradition er med til at brande vores festival”

”Lokal mad og tradition er med til at brande vores festival”

Tønder Festival ligger langt fra Danmarks storbyer, så de må gøre sig gældende på anden vis end at tiltrække lokalbefolkningen. Et våben er lokale fødevarer.   Af Ebbe Fischer   Der er langt til Tønder fra Aalborg og Aarhus. Og endnu længere fra København....

Tønder Festival har Danmarks ældste, og måske mest kræsne, publikum

Tønder Festival har Danmarks ældste, og måske mest kræsne, publikum

Lyden skal bare være i orden, når 15.000 mennesker tjekker ind til folkemusik og roots i Tønder. Gæsternes gennemsnitsalder er over 50, men de unge er der også. Altså dem på lige over 30.   Af Ebbe Fischer   ”Vi har en høj gennemsnitsalder - over 52 år - og...