marts 7, 2024

Foto: Tom Fisk
Det vil give branchen flere udgifter, når engangsemballage bliver delvist forbudt.
Af redaktionen
En ny foreløbig EU-aftale betyder, at caféer og restauranter fra 2030 ikke kan servere mad i engangsemballage til de gæster, der spiser på stedet.
Det skriver Folketidende med henvisning til en Ritzau-historie.
Aftalen er indgået mandag d. 4. marts 2024 mellem Ministerrådet og Europaparlamentet.
Giver flere udgifter
Det kan imidlertid blive et problem i en branche med en lille avance. Sådan lyder det fra Mikal Holt Jensen, miljøchef i HORESTA.
”Der skal bruges mere vand, og der skal bruges flere mandetimer, hvis man skal gøre det her,” siger han med henvisning til øget opvask og håndtering af service.
EU-forordningen er en foreløbig aftale og skal stemmes endeligt igennem i parlamentet og rådet, før den eventuelt træder i kraft. Det ventes at ske i løbet af få måneder.
Ikke nødvendigvis mere grønt
Ifølge Mikal Holt Jensen rammer man muligvis forkert ift. miljøet.
”Der skal laves beregninger, så vi er sikre på, at et lille stykke papir, som en burger f.eks. er pakket ind i, er mere miljøskadeligt end at bruge tallerkner, der skal vaskes igen og igen,” siger han.
Mikal Holt Jensen henviser desuden til, at branchen selv har en række tiltag i gang ift. emballage.
I 2021 generede hver indbygger i EU 188,7 kilo emballageaffald – 10,8 kilo mere per person end året før. Det viser tal fra EU-Kommissionen.
Deli News har talt med Aarhus Kommune om deres opsigtsvækkende tiltag på feltet:
Related Articles
Regeringen vil sænke regningen for emballageansvar
Højere gebyrer end forventet får regeringen til at justere det udvidede producentansvar Når det udvidede producentansvar for emballage træder i kraft 1. oktober 2025, bliver det ikke helt som først planlagt. De oprindelige gebyrer har vist sig langt højere end...
Norion vinder nøglerolle i fremtidens genbrugssystem for takeaway-emballage
Miljøministeriet har udpeget Norion som sekretariat for det kommende nationale retur- og genbrugssystem for takeaway-emballage. Det sker som led i Danmarks implementering af EU’s udvidede producentansvar. For restaurationsbranchen betyder det et paradigmeskifte, hvor...
Skrappe regler for håndtering af emballage på vej – er du omfattet?
Det forventes, at omkring 40.000 danske virksomheder vil blive pålagt producentansvar. Det betyder, at de får ansvaret for håndtering af emballager. Påbuddet træder i kraft næste år, men allerede i år skal man tilmelde sig systemet. Af redaktionen Politikerne...






