Roskilde Festivals nye hovedkvarter ligger i Musicon

juni 27, 2024

Jeppe Villadsen foran sin butik på Stefansgsade, Nørrebro. Foto. Ebbe Fischer

Sådan ser Musicon ud. Foto: Roskilde Kommune.

En helt ny bydel er vokset frem på ryggen af Roskilde festival – Musicon. Chef for byudvikling og grøn omstilling i Roskilde Kommune fortæller her om projektet.

 

Af Ebbe Fischer

De kalder den Musicon, den nye bydel i Roskilde.

Det er her, Roskilde Festival nu har sit hovedkontor – som en del af det store kreative erhvervsmiljø i det tidligere industriområde mellem dyrskuepladsen og stationen.

Roskilde Festival har i foråret 2024 tilmed købt ‘Hal 9’ i Musicon. Den skal udvikles til et endnu mere ambitiøst center for festivalen.

Prisen var 5,1 mio. kr. og der skal nu udskrives en arkitektkonkurrence, så hallen kan få en række kulturelle funktioner. Man regner med, at den ombygget kan stå klar i 2027, skriver Sjællandske.

 

Målrettet kommunalt arbejde

Der er i dag flere end 70 aktører på Musicon bestående af virksomheder, foreninger og kulturinstitutioner samt private boliger, fortæller Vilfred Hvid – chef for byudvikling og grøn omstilling i Roskilde Kommune.

”Vi har arbejdet med at udvikle Musicon siden 2017. Det var oprindeligt en betonvarefabrik, Unicon, som kommunen købte og har omdannet til Roskildes nye kreative bydel, hvor musikken og kunsten er central,” siger Vilfred Hvid.

Han uddyber:

”Dét, vi har gjort, er at lave en samlet plan for byens udvikling, men en meget lidt detaljeret plan. Bid for bid har vi set en meningsfuld byudvikling, der stemmer overens med den overordnede ramme. Musicon er et område, hvor vi har investeret meget, og den er nu byens kreative og dynamiske bydel. Den er meget attraktiv og næsten færdigbygget.”

 

Vigtige signaler

For at understrege over for erhvervslivet, at man mente det alvorligt, skabte kommunen musikmuseet ‘Ragnarok’ i Musicon.

”Det var for at vise, at vi faktisk mener det. Det er det, man kalder ‘cultural planning’ – man prøver at skabe rammerne, og her bliver det meget konkret, at man som kommune bruger de muskler, man faktisk har. Desuden har vi Danmarks første nybyggede højskole i måske 100 år i Musicon, og vi har kreative kontorfællesskaber samt meget andet,” forklarer Vilfred Hvid.

 

Musicon er:

  • En kreativ, musisk bydel, der tillader eksperimenter
  • En bydel med høj puls og liv det meste af døgnet
  • En bydel med innovativt byggeri i høj kvalitet
  • En bydel, der bygger på oplevelsesøkonomi
  • En bæredygtig bydel baseret på grønne principper
  • En bydel med spor af den betonfabrik, der engang har været på området

 

Kilde: Roskilde Kommune

Related Articles

”Lokal mad og tradition er med til at brande vores festival”

”Lokal mad og tradition er med til at brande vores festival”

Tønder Festival ligger langt fra Danmarks storbyer, så de må gøre sig gældende på anden vis end at tiltrække lokalbefolkningen. Et våben er lokale fødevarer.   Af Ebbe Fischer   Der er langt til Tønder fra Aalborg og Aarhus. Og endnu længere fra København....