Nyhavn balancerer mellem turister og lokale

oktober 19, 2023

Jeppe Villadsen foran sin butik på Stefansgsade, Nørrebro. Foto. Ebbe Fischer

Nyhavns verdensberømte skyline. Foto: Pixabay

Turisterne har invaderet Nyhavn de sidste 20 år, men københavnerne kommer stadig i stort tal. Deli News har talt om udvikling mellem klassisk og moderne med formanden for Nyhavns Erhvervsforening, der arrangerer julemarked, sommermarked, jazzfestival mm. Og hvem er de tre store i Nyhavn egentlig?

 

Af Ebbe Fischer

 

Nyhavns Erhvervsforening blev oprettet for over 30 år siden – på et tidspunkt, hvor den slags erhvervsforeninger ikke var normen.

Foreningen er talerør til kommunen og til offentlige myndigheder og har med andre ord været firsmover på feltet i restaurantbranchen.

 

Tre aktører dominerer

Formanden hedder i dag Bo Bjerrum Hansen, og han har været med næsten hele vejen. I dag ejer han Nyhavnskroen og baren McJoy’s Choice samt restauranten Galionen (+ flere restauranter uden for Nyhavn).

Bo Bjerrum Hansen er en af ’de tre store’ i Nyhavn – de andre er Brdr. Streckers og Tholstrup – og han har set Nyhavn udvikle sig på nærmeste hold.

”Det har været lidt af en rejse de sidste næsten tre årtier. Folk bliver mere og mere kræsne, og vi får f.eks. vores rugbrød fra Gilleleje i dag. Vi får faktisk leveret 750 kg friske varer hver eneste dag,” fortæller han.

Hvordan samarbejder I under erhvervsforeningen?

”Vi samarbejder omkring vores aktiviteter og omkring kontakten til kommunen. Vi er både konkurrenter og kollegaer, men vi har ikke noget indkøbssamarbejde. Det holder vi ret hårdt adskilt, selvom alle hilser på hinanden. Vi kører heller ikke ens priser, men vi har alle en interesse i at samarbejde på andre områder,” forklarer Bo Bjerrum Hansen.

 

Turister invaderer

Nyhavn er et velkendt cluster for at gå ud og spise. Ikke mindst for turister, der valfarter til den billedskønne gamle havn, og det kan i den grad mærkes.

”Her føler nogle københavnere sig måske presset lidt ud, og det er da ærgerligt, men området har stadig lokal tiltrækning. Vi så under corona, at både sjællændere og storkøbenhavnere kom tilbage til Nyhavn i stor stil. Det var vi faktisk lidt overraskede over,” siger Bo Bjerrum Hansen.

 

Københavnere drikker mere

For mange københavnere går der næsten sport i ikke at tage i Nyhavn, fordi det er meget turistet, men havnen har alligevel stadig et lokalt publikum.

”Jeg kan da sagtens se og forstå, at det er meget turistet, og samtidig giver det konkurrence med de mange nye udeserveringer andre steder i København. Men der er altså forskel på, hvor der er flest turister i Nyhavn. På Nyhavnskroen har vi mange københavnere, og det er også en god forretning, for de bliver længere og drikker mere set ift. turisterne. Det er en meget klar forskel,” siger Bo Bjerrum Hansen og uddyber:

”Den typiske turist er kortere og køber mindre. Gerne en clubsandwich – og så videre ud i byen. Mens københavneren sætter sig og spiser frokost og giver sig god tid med nogle våde varer.”

 

Er turister en dårligere forretning?

”Nej, for det giver en hurtigere udskiftning. Jeg synes faktisk, at vi favner et bredt publikum. Det er også, hvad jeg fornemmer på mine tjenere. Det er klart, at i juli er der rigtig mange turister, men i oktober er der danskere på mange borde,” siger Bo Bjerrum Hansen.

 

Hvor er Nyhavn på vej hen?

”Turisterne er glade for at prøve at spise godt smørrebrød, når de er i Danmark på et historisk sted. Og det tror jeg, at de vil blive ved med at gøre. Men der er også plads til andre, og vi har nu en sushi i den nye ende, der går fra Toldbodgade. Mens en anden har satset på skaldyr og hummere. Desuden har vi to italienske restauranter. Det tror jeg, der vil komme mere af, men der vil både være plads til det klassiske og det moderne i Nyhavn.”

 

 

Related Articles

Ny ambitiøs restaurant rykker ind i Carlsberg Byen

Ny ambitiøs restaurant rykker ind i Carlsberg Byen

D. 11. april åbner en ny restaurant i Carlsberg Byen. Det bliver 'et sjovt og uformelt sted, og menuen bliver dogmefrit land' - ifølge chefen.   Af redaktionen Navnet er Dolores, og restauranten medbringer madglæde og gastronomisk inspiration fra den store verden...

Danmarks bedste tjener: Det her handler faget om

Danmarks bedste tjener: Det her handler faget om

Andreas Kobs Laursen er for nylig kåret til Danmarks og siden Nordens bedste tjener. Nu løfter han sløret for sin teknik.   Af redaktionen Man skal kunne sine tjenerdiscipliner, men det vigtigste for en god tjener er at have føling med gæsten, ifølge Andreas Kobs...

Dansk kok vinder uofficielt EM

Dansk kok vinder uofficielt EM

Danmark har vundet guld i årets Bocuse d’Or Europe, også kaldet ’EM for kokke’. Af redaktionen Præstationen har sikret Sebastian Holberg Svendsgaard og resten af holdet en plads ved den globale udgave af Bocuse d’Or i Lyon næste år, også kendt som  'kokkenes...