Meyers vil skubbe på for flere bælgfrugter i maden

august 30, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse markedsudvikling. Privatfoto

Bælgfrugter er en fællesbetegnelse for de frø, som afblomstrede bønne- og ærteplanter danner i en frøkapsel, også kaldet bælg. Arkivfoto

TENDENS: Bælgfrugter er in, og Meyers vil skubbe på udviklingen. En specialist vurderer over for Deli News, at brugen af bælgfrugter vil stige markant over de kommende år.

 

Af redaktionen

En rapport fra Aarhus Universitet fra 2022 viser, at danskerne spiser mellem to og fem gram bælgfrugter dagligt.

Men Fødevarestyrelsens mål er 100 gram dagligt.

Samme rapport viser, at under 10 procent af danskerne spiser bælgfrugter ugentligt. Men det forbrug, vi ser, er båret af unge og byboere – som typisk sætter retningen for fremtiden.

 

Trendsettere vil have bælgfrugter

Fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen fremhæver danske bælgfrugter som en yndet spise hos de, som hun kalder ’firstmoverne’. Altså de mennesker, der går forrest, og som vi andre efterligner med tiden – bevidst eller ubevidst.

Bælgfrugter har særligt den store fordel, at de normalt er dansk produceret, hvilket betyder mere friskhed og mindre klimaaftryk. F.eks. skal de ikke transporteres ret langt, påpeger Kirsten Østergaard Poulsen.

”Vi ser, at rester fra bælgfrugter i stor stil bliver bliver gjort til primær ingrediens,” siger hun til Deli News.

Læs hele interviewet her:

Specialist: Detailhandlen har alt for få lokale fødevarer

 

Meyers vil presse på

Siden 2018 har Meyers undersøgt, dyrket, forædlet og solgt bælgfrugter.

De har handlet om at skabe en ny forretningsgren, og undervejs er gamle tekster dukket op, der placerer bælgfrugtbaserede retter som en hjørnesten i danskernes daglige kost.

En national historie, Meyers nu vil trække på for at få aktualiseret den gamle spise igen. Det fortæller Meyers udviklingschef, Jonas Astrup, til Fødevarewatch.

 

Vil bruge historiefortælling

En af nøglerne til at få flere bælgfrugter som bønner, linser og ærter ind i aftensmaden er altså den danske, madkulturelle forhistorie, ifølge Jonas Astrup.

”Vi vil skabe, undersøge og være medudviklere af en madkultur, som er rodfæstet i vores egen region. Og vi tror på bønnernes transformerende kraft. De gør noget godt for klimaet, sundheden og for vores nordiske terroir,” siger han til Fødevarewatch.

 

Related Articles

Smag, debat og oplevelser…  Her er programmet til Madens Folkemøde

Smag, debat og oplevelser… Her er programmet til Madens Folkemøde

Når Madens Folkemøde løber af stablen den 15.-17. maj 2025, bliver det med ny hjemmebane i Nykøbing Falster og stærk økonomisk opbakning. Region Sjælland og Sparekassen Sjælland-Fyn støtter samlet med over 1 mio. kr., og over 10 partnere er allerede på plads. Af...

Sponseret: Gastronomi uden grænser på Sylt

Sponseret: Gastronomi uden grænser på Sylt

På den nordligste af Tysklands øer, Sylt, finder man et gastronomisk mekka omgivet af brede sandstrande og charmerende klitlandskaber. Blandt de mange kulinariske destinationer skiller Restaurant Coast sig ud som et sted, hvor global inspiration møder lokale...

Kok søges til højsæsonen på Stammershalle Badehotel

Kok søges til højsæsonen på Stammershalle Badehotel

Vi søger en dygtig og engageret kok til at blive en del af vores ambitiøse køkkenteam. Er det mon dig? Arbejdsopgaver: • Være en del at teamet til aften service i vores Restaurant, samt tiltrædelse til frokost service når behovet opstår • Forberede og have ansvar for...