Roskilde Festivals nye hovedkvarter ligger i Musicon

juni 27, 2024

Jeppe Villadsen foran sin butik på Stefansgsade, Nørrebro. Foto. Ebbe Fischer

Sådan ser Musicon ud. Foto: Roskilde Kommune.

En helt ny bydel er vokset frem på ryggen af Roskilde festival – Musicon. Chef for byudvikling og grøn omstilling i Roskilde Kommune fortæller her om projektet.

 

Af Ebbe Fischer

De kalder den Musicon, den nye bydel i Roskilde.

Det er her, Roskilde Festival nu har sit hovedkontor – som en del af det store kreative erhvervsmiljø i det tidligere industriområde mellem dyrskuepladsen og stationen.

Roskilde Festival har i foråret 2024 tilmed købt ‘Hal 9’ i Musicon. Den skal udvikles til et endnu mere ambitiøst center for festivalen.

Prisen var 5,1 mio. kr. og der skal nu udskrives en arkitektkonkurrence, så hallen kan få en række kulturelle funktioner. Man regner med, at den ombygget kan stå klar i 2027, skriver Sjællandske.

 

Målrettet kommunalt arbejde

Der er i dag flere end 70 aktører på Musicon bestående af virksomheder, foreninger og kulturinstitutioner samt private boliger, fortæller Vilfred Hvid – chef for byudvikling og grøn omstilling i Roskilde Kommune.

”Vi har arbejdet med at udvikle Musicon siden 2017. Det var oprindeligt en betonvarefabrik, Unicon, som kommunen købte og har omdannet til Roskildes nye kreative bydel, hvor musikken og kunsten er central,” siger Vilfred Hvid.

Han uddyber:

”Dét, vi har gjort, er at lave en samlet plan for byens udvikling, men en meget lidt detaljeret plan. Bid for bid har vi set en meningsfuld byudvikling, der stemmer overens med den overordnede ramme. Musicon er et område, hvor vi har investeret meget, og den er nu byens kreative og dynamiske bydel. Den er meget attraktiv og næsten færdigbygget.”

 

Vigtige signaler

For at understrege over for erhvervslivet, at man mente det alvorligt, skabte kommunen musikmuseet ‘Ragnarok’ i Musicon.

”Det var for at vise, at vi faktisk mener det. Det er det, man kalder ‘cultural planning’ – man prøver at skabe rammerne, og her bliver det meget konkret, at man som kommune bruger de muskler, man faktisk har. Desuden har vi Danmarks første nybyggede højskole i måske 100 år i Musicon, og vi har kreative kontorfællesskaber samt meget andet,” forklarer Vilfred Hvid.

 

Musicon er:

  • En kreativ, musisk bydel, der tillader eksperimenter
  • En bydel med høj puls og liv det meste af døgnet
  • En bydel med innovativt byggeri i høj kvalitet
  • En bydel, der bygger på oplevelsesøkonomi
  • En bæredygtig bydel baseret på grønne principper
  • En bydel med spor af den betonfabrik, der engang har været på området

 

Kilde: Roskilde Kommune

Related Articles

Vippa & Salt: Sjælfuld streetfood i Oslo

Vippa & Salt: Sjælfuld streetfood i Oslo

To streetfood-perler i Oslos havnefront kombinerer gastronomi, kultur og effektiv teknologi i unikke omgivelser. SALT og Vippa viser, hvordan madoplevelser i dag skal favne mere end bare smag. Af redaktionen / mq Midt i Oslos ikoniske havneindløb, med frit udsyn til...

Sådan driver hypede BaneGaarden forretning

Sådan driver hypede BaneGaarden forretning

Lige ved Lokomotivværkstedet, tæt på Fisketorvet i København, ligger et særligt koncept med 10 streetfoodboder og foodtrucks. Og meget andet i et stort kulturelt miks. Af Ebbe Fischer Hvad er kriterierne for jeres foodtrucks? ”Det vigtigste er, at de, der kommer,...

Stor festival vender overraskende tilbage til Frederiksberg

Stor festival vender overraskende tilbage til Frederiksberg

Siden 2013 har den gratis elektroniske musikfestival Stella Polaris været at finde i Frederiksberg Have, men sidste år lukkede den. Nu er den genopstået.   Af Ebbe Fischer Stella Polaris blev grundlagt i Aarhus i 1997, og den blev første gang afholdt i København...