oktober 31, 2025

Logo: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Regeringen og partierne bag den grønne skattereform har indgået en ny aftale, der skal sikre stabile rammevilkår for danske gartnerier, og dermed bevare tilgængeligheden af danske kvalitetsråvarer til både forbrugere og professionelle køkkener.
Stigende energiudgifter og kommende CO₂-afgifter har presset danske producenter af frugt og grønt, men nu får erhvervet mulighed for støtte til energioptimering og grøn omstilling. Fødevareminister Jacob Jensen (V) understreger, at målet er at bevare en bæredygtig og robust produktion af dansk frugt og grønt, afgørende i en tid med stigende fødevarepriser og usikkerhed i forsyningskæderne.
For HoReCa-branchen betyder aftalen, at der også fremover bør være adgang til friske, danskproducerede råvarer, som spiller en stadig større rolle i menukort, kantinedrift og lokale fødevarekoncepter.
Med aftalen får gartnerierne:
mulighed for kompensation for CO₂-afgifter gennem en de-minimis-ordning
adgang til op til 80 % kompensation mod dokumenteret klimahandlingsplan og investeringer i grøn teknologi
mulighed for investeringsstøtte på op til 50 % gennem Erhvervspuljen til teknisk omstilling
”Vi skal producere mere frugt og grønt i Danmark, og samtidig reducere CO₂-udledningen,” udtaler Claus Jørgensen (SF), mens Per Larsen (KF) fremhæver, at aftalen støtter danskproducerede fødevarer af høj kvalitet.
Aftalen vurderes at kunne få betydning for hele værdikæden, fra producent til grossist, foodservice og gastronomi – og kan styrke fokus på lokale råvarer, energieffektive produktioner og stabile leverancer til restauranter, kantiner og storkøkkener.
Related Articles
Fra råvarer til resultater. Coor og Comwell skal vise, hvordan planter bliver buffetens nye normal
Fonden for Plantebaserede Fødevarer har netop uddelt 213,5 mio. kr. til 45 projekter i 2025, der alle skal få flere danske grøntsager, korn og bælgfrugter ind i hverdagen, både i private køkkener, restauranter og foodservice. Årets bevillinger markerer et skifte fra...
Svampefermentering forvandler ølrester til klimavenligt protein
Restprodukter fra ølproduktion kan snart ende på middagsbordet i stedet for i dyrefoder. Forskere fra Aalborg Universitet har udviklet en metode til at forvandle mask - restproduktet fra brygning, til et proteinrigt og velsmagende fødevareelement, der kan erstatte kød...
Sponseret: RESTAURANT ELIPPA
Restaurant Elippa – Frisk og lækker libanesisk mad midt i KøbenhavnHos Restaurant Elippa inviteres du indenfor til en sanserig oplevelse med rødder i det libanesiske køkken. Og hvis du tænker friske råvarer, smagsfulde krydderurter, lækkert grillet kød og fisk, korn...






