oktober 5, 2025

Foto: Svanemærket
Antallet af svanemærkede kantiner, hospitalskøkkener og andre spisesteder er på halvandet år steget med knap 40 procent. Der findes nu mere end 80 certificerede spisesteder rundt i Danmark, viser nye tal fra Miljømærkning Danmark.
Udviklingen afspejler en tydelig tendens: Både private og offentlige virksomheder efterspørger i stigende grad kantiner, der kan dokumentere en grøn profil med økologi, lavere klimaaftryk og mindre madspild.
”Den store vækst i antallet af svanemærkede kantiner vidner om, at flere offentlige og private virksomheder har fokus på, hvor de kan sætte ind og gøre en mærkbar grøn forskel. Et svanemærket spisested arbejder aktivt med at reducere sit forbrug af ressourcer og optimere driften, hvilket både gavner miljø og klima,” siger Frederik Gudi Sommer-Gleerup, certificeringschef i Miljømærkning Danmark.
Økologi og grøn mad på menuen
Hos ABENA i Aabenraa, der for nylig har fået certificeret sin kantine, er økologiprocenten tredoblet på kort tid – fra 8 til mindst 30 procent. Samtidig er kødforbruget reduceret med omkring 30 procent om ugen. Flere måltider er nu baseret på linser, bønner og grøntsager, hvilket har sat skub i en ”grøn spiral”.
”Den vegetariske ret har medført, at flere dagligt forsøger sig med et kødfrit måltid. Samtidig betyder det, at vi serverer flere kreative og smagfulde salater. Vores oplevelse er, at det har ført til øget spiseglæde for medarbejderne,” fortæller Eva Tansem Andersen, Global Sustainability Manager i ABENA.
Også Dansk Retursystem oplever markante resultater. Efter at have svanemærket sine kantiner i Høje Taastrup og Løsning, er madspildet reduceret med 15 procent.
”Miljøhensyn er en del af vores DNA, og når vi køber ind, går vi så vidt muligt altid efter produkter og ydelser med Type I-miljømærker som Svanemærket og EU Ecolabel. Derfor giver det god mening for os, at vores medarbejdere også kan spise i en svanemærket kantine,” siger Steen Aagaard, Head of Procurement i Dansk Retursystem.
Tendens: Flere vil have dokumenteret grøn mad
Udover virksomheder som ABENA og Dansk Retursystem, har også flere hospitalskøkkener og en række kantiner under Bygningsstyrelsen fået certificeringen.
Svanemærket stiller blandt andet krav om en høj andel økologiske råvarer, minimum én vegetarisk ret til frokost og middag samt systematisk arbejde med at forebygge madspild. Samtidig skal spisestederne minimere energi- og vandforbrug og undgå problematiske kemikalier.
Den markante stigning i svanemærkede spisesteder peger på en bredere udvikling: Økologi, klima og dokumenteret bæredygtighed er ikke længere kun forbeholdt detailhandlen, men spiller en stigende rolle i, hvad virksomheder og institutioner ønsker at tilbyde deres medarbejdere og gæster.
Related Articles
Fra råvarer til resultater. Coor og Comwell skal vise, hvordan planter bliver buffetens nye normal
Fonden for Plantebaserede Fødevarer har netop uddelt 213,5 mio. kr. til 45 projekter i 2025, der alle skal få flere danske grøntsager, korn og bælgfrugter ind i hverdagen, både i private køkkener, restauranter og foodservice. Årets bevillinger markerer et skifte fra...
Svampefermentering forvandler ølrester til klimavenligt protein
Restprodukter fra ølproduktion kan snart ende på middagsbordet i stedet for i dyrefoder. Forskere fra Aalborg Universitet har udviklet en metode til at forvandle mask - restproduktet fra brygning, til et proteinrigt og velsmagende fødevareelement, der kan erstatte kød...
Sponseret: RESTAURANT ELIPPA
Restaurant Elippa – Frisk og lækker libanesisk mad midt i KøbenhavnHos Restaurant Elippa inviteres du indenfor til en sanserig oplevelse med rødder i det libanesiske køkken. Og hvis du tænker friske råvarer, smagsfulde krydderurter, lækkert grillet kød og fisk, korn...






