”Talentunderskuddet er stort i Danmark og Europa”

november 2, 2024

Jeppe Villadsen foran sin butik på Stefansgsade, Nørrebro. Foto. Ebbe Fischer

Danmark rummer mange dygtige kokke, men alligevel slet ikke nok til fremtiden. Ny dansk madskole, der har fået knap 4 mio. kr. af Tuborgfondet, skal nu imødekomme mangel på arbejdskraft og booste talent. Deli News har talt med chefen bag om koncept og visioner.

 

Af Ebbe Fischer

Katja Seerup Clausen er Festivalchef for Copenhagen Cooking, som er blandt stifterne af projektet ’Morgendagens Madtalenter’.

Artiklen fortsætter længere nede

Tuborgfondet giver 3,8 mio. kr. til unge madentreprenører

 

Mangel på talent

Morgendagens Madtalenter handler om at skabe et miljø, hvor de unge kan finde deres egen vej – herunder med fokus på nye koncepter.

”Hvert år vil forløbet tilpasse sig efter de unges behov og udvikling, dvs. vi vil konstant evaluere og justere forløbet,” siger Katja Seerup Clausen og uddyber:

”Vi kan se, hvor stort talentunderskuddet er, især i Danmark og Europa. Vi har gode kokke, ja, men vi uddanner langt fra nok, og mange forlader branchen tidligt. Selv Hotel- og Restaurantskolen i Valby har haft svært ved at vende udviklingen og rekruttere nye talenter. Der er en reel mangel på arbejdskraft, så vi må gøre noget for at ændre på situationen.”

Artiklen fortsætter længere nede

Bouillonboss: Sådan arbejder vi med leverandører, markedsføring og rekruttering

Alchemist-boss med i proces

Katja Seerup Clausen kommer fra restaurationsbranchen og har arbejdet sammen med bl.a. Rasmus Munk – chefkok og medejer af Alchemist.

”Vores mål er at tænke innovativt, for det handler om at styrke vækstgrundlaget og forberede næste generation med de rigtige værktøjer,” siger hun.

Mens Rasmus Munk tidligere har udtalt om programmet:

”De unge madtalenter er fremtidens drivkraft i vores branche, og deres succes afhænger af den støtte, vi giver dem i dag. Morgendagens Madtalenter er et vigtigt skridt i at sikre, at de får de rette værktøjer og det netværk, de har brug for, så de kan realisere deres potentiale og sætte deres præg på gastronomiens fremtid.”

 

Et eksempel fra København Nordvest

Katja Seerup Clausen bor i fremadstormende Nordvest og ser bl.a. et potentiale i det område.

”Vi har allerede i Copenhagen Cooking-regi afviklet plug & play-restaurantkoncepter med unge madtalenter sammen med Fiskerikajen (leverandør, red.) på Fiskerizakajaen i Nordvest. Jeg rakte ud til dem, fordi jeg bor i området og synes deres lokale var spændende. Og så tilbød de selv at stille lokalet gratis til rådighed for unge madtalenter under Copenhagen Cooking. Heraf udsprang idéen til projektet, siger hun og uddyber behovet:

”Når man som kok kun har arbejdet i andres køkkener, mangler man ofte erfaring i at drive en helhedsorienteret, social og økonomisk bæredygtig virksomhed. Det er en barriere, vi via Morgendagens Madtalenter gerne vil hjælpe dem med at overvinde.”

Artiklen fortsætter længere nede

Meyers svarer på stor udfordring: Netværk og intern rotation sikrer os solid rekruttering

Branchen byder velkommen

Katja Seerup Clausen oplever, at programmet bliver anerkendt af alle – fra industrikøkkener til landmænd.

”Alle er jo interesserede i, at flere bliver uddannet,” påpeger hun og uddyber:

“Rekrutteringen til Morgendagens Madtalenter starter lidt senere i år, og vi har allerede nogle tilmeldinger. Når deltagerne bliver optaget, starter man året med en af mange workshops. Et advisory board hjælper eleverne igennem de praktiske og kreative udfordringer, og en stor del af forløbet er netværksbaseret, så de lærer hinanden at kende og opbygger relationer i branchen.”

Desuden har arrangørerne planlagt fire netværksarrangementer gennem året, og under CPH Cooking og Food Festival kan deltagerne teste deres koncepter i virkelighede

“Mange har også brug for hjælp til alt det praktiske, f.eks. pander, gryder, stole og rengøring – alt det, som ellers kan være en barriere for unge i opstarten,” forklarer arrangøren.

 

Sådan håndterer Jagger opskalering og rekruttering

Related Articles

Scandic-direktør: Sådan åbner vi os ud mod byerne

Scandic-direktør: Sådan åbner vi os ud mod byerne

Et hotel er ikke længere bare et hotel - mange ønsker i langt højere grad at være en del af byen. Det kan nemlig ses på bundlinjen. Deli News har talt med en ansvarlig om kædens tilgang. Af Ebbe Fischer F&B direktør i Scandic, Karsten Felvang Nielsen, fortæller...

Kokkenes Køkken vokser fra 17 til 41 kantiner

Kokkenes Køkken vokser fra 17 til 41 kantiner

Asmus Thorsøe Hamann er divisionschef i Kokkenes Køkken - en mellemstor udbyder af kantineservice med fokus på økologi og lokale råvarer. I et interview med Deli News fortæller han om en markant udvikling, om konceptet og om strategien for fremtiden.   Af Ebbe...