september 16, 2024
En analyse fra HORESTA viser et fald i antal restauranter på næsten 600 fra 2021-23, mens kurven for antal nystartede virksomheder peger forsigtigt opad.
Af redaktionen
Efter flere år med vækst i antal danske restauranter, ser vi et tydeligt fald de seneste to år.
Sammenligner man 2023 med 2022 er der tale om en nedgang på 337 restauranter – og kigger man to år tilbage, er antallet på landsplan reduceret med næsten 600. Det fremgår af en analyse af danskernes udespisevaner, som HORESTA har lavet.
Undersøgelsen går fra 2015-23, og i alt var 17.681 danske restauranter registreret ved udgangen af 2023.
Iværksætterlyst gør comeback
Nedgangen ses på tværs af alle landets regioner. Nordjylland har oplevet det største procentvise dyk på 3,6 procent fra 2022-2023 mens Region Hovedstaden har set det største nominelle fald med 102 færre restauranter, hvilket svarer til en nedgang på 1,4 procent.
Selvom der er færre restauranter, ser iværksætterlysten ud til at være på vej tilbage, skriver HORESTA.
Antallet af nyregistrerede virksomheder er nemlig steget med 4,4 procent i 2023 efter flere år med tilbagegang. Antallet er dog stadig næsten 40 procent under niveauet for 2019. Trods faldet i mængden af nystartede virksomheder de senere år, har det været muligt for de etablerede kæder at åbne nye restauranter, hvilket balancerer regnskabet en smule.
Stadig store udfordringer
Branchen er fortsat i en udfordrende tid, hvor særligt stigende omkostninger spiller ind.
Sådan lyder det fra viceadministrerende direktør i HORESTA, Jeppe Møller-Herskind:
”At se et fald på 337 restauranter på ét år er en klar indikation på, at mange virksomheder kæmper for at overleve,” siger han og uddyber:
”De store kæder er bedre rustet til udfordrende perioder, og derfor er det også primært dem, der udvider. Det er dog positivt, at den nedadgående kurve for nystartede virksomheder er begyndt at pege forsigtigt opad.”
Kilde: HORESTA
Related Articles
HORESTA: Ny reform kan forbedre rekruttering – men det går for langsomt
Regeringens nye plan for ungdomsuddannelserne kan blive afgørende for hotel- og restauranterhvervets jagt på mere faglært arbejdskraft. Det mener HORESTAs uddannelseschef, som samtidig ærgrer sig over tidsperspektivet. Og så efterlyses et afgørende element. Af...
Britisk Michelinkok åbner ny restaurant i Sønderhav
Efter ni år på Henne Kirkeby Kro, forlader britiske Paul Proffitt den to-stjernede Michelinrestaurant for at blive selvstændig med ’Pearl’, der i foråret 2025 åbner i Restaurant Binds tidligere lokaler på Fjordvejen i Sønderhav. Af redaktionen Sønderhav er en lille...
”Jeg laver restauranter til mine gæster – ikke til konkurrenterne”
Manden bag billigrestaurant og ’gamechanger’ Bouillon - serieiværksætter Torben Klitbo - har fået kritik for at presse priserne ned, men for ham er det simpelt: Kunderne skal være glade. Og de er helt med på konceptet. I et interview med Deli News fortæller han hele...