Meyers vil skubbe på for flere bælgfrugter i maden

august 30, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse markedsudvikling. Privatfoto

Bælgfrugter er en fællesbetegnelse for de frø, som afblomstrede bønne- og ærteplanter danner i en frøkapsel, også kaldet bælg. Arkivfoto

TENDENS: Bælgfrugter er in, og Meyers vil skubbe på udviklingen. En specialist vurderer over for Deli News, at brugen af bælgfrugter vil stige markant over de kommende år.

 

Af redaktionen

En rapport fra Aarhus Universitet fra 2022 viser, at danskerne spiser mellem to og fem gram bælgfrugter dagligt.

Men Fødevarestyrelsens mål er 100 gram dagligt.

Samme rapport viser, at under 10 procent af danskerne spiser bælgfrugter ugentligt. Men det forbrug, vi ser, er båret af unge og byboere – som typisk sætter retningen for fremtiden.

 

Trendsettere vil have bælgfrugter

Fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen fremhæver danske bælgfrugter som en yndet spise hos de, som hun kalder ’firstmoverne’. Altså de mennesker, der går forrest, og som vi andre efterligner med tiden – bevidst eller ubevidst.

Bælgfrugter har særligt den store fordel, at de normalt er dansk produceret, hvilket betyder mere friskhed og mindre klimaaftryk. F.eks. skal de ikke transporteres ret langt, påpeger Kirsten Østergaard Poulsen.

”Vi ser, at rester fra bælgfrugter i stor stil bliver bliver gjort til primær ingrediens,” siger hun til Deli News.

Læs hele interviewet her:

Specialist: Detailhandlen har alt for få lokale fødevarer

 

Meyers vil presse på

Siden 2018 har Meyers undersøgt, dyrket, forædlet og solgt bælgfrugter.

De har handlet om at skabe en ny forretningsgren, og undervejs er gamle tekster dukket op, der placerer bælgfrugtbaserede retter som en hjørnesten i danskernes daglige kost.

En national historie, Meyers nu vil trække på for at få aktualiseret den gamle spise igen. Det fortæller Meyers udviklingschef, Jonas Astrup, til Fødevarewatch.

 

Vil bruge historiefortælling

En af nøglerne til at få flere bælgfrugter som bønner, linser og ærter ind i aftensmaden er altså den danske, madkulturelle forhistorie, ifølge Jonas Astrup.

”Vi vil skabe, undersøge og være medudviklere af en madkultur, som er rodfæstet i vores egen region. Og vi tror på bønnernes transformerende kraft. De gør noget godt for klimaet, sundheden og for vores nordiske terroir,” siger han til Fødevarewatch.

 

Related Articles

Sponseret: Satser alt på at bevare østjysk kulturinstitution

Sponseret: Satser alt på at bevare østjysk kulturinstitution

I den lille sommerhusby Saksild ved Kattegat har Nicolaj M. Jensen og Lone Simonsen taget et stort skridt for at forfølge deres drøm. Parret har overtaget Minigolfbanen Saxild, Danmarks ældste minigolfbane, og satser nu alt på at bevare stedet som et samlingspunkt for...

”Vi følger med tiden, men undgår at gå gourmetbagervejen”

”Vi følger med tiden, men undgår at gå gourmetbagervejen”

Bodenhoff Bageri har haft stor vækst og består nu af 11 filialer i Storkøbenhavn. Christian Bodenhoff ejer kæden, og Deli News har sat ham stævne til en snak om bagerbranchen. Hans fokus er på traditionel kvalitet, mens han lader ’Michelin-bagerne’ have deres segment...