august 30, 2024

Bælgfrugter er en fællesbetegnelse for de frø, som afblomstrede bønne- og ærteplanter danner i en frøkapsel, også kaldet bælg. Arkivfoto
TENDENS: Bælgfrugter er in, og Meyers vil skubbe på udviklingen. En specialist vurderer over for Deli News, at brugen af bælgfrugter vil stige markant over de kommende år.
Af redaktionen
En rapport fra Aarhus Universitet fra 2022 viser, at danskerne spiser mellem to og fem gram bælgfrugter dagligt.
Men Fødevarestyrelsens mål er 100 gram dagligt.
Samme rapport viser, at under 10 procent af danskerne spiser bælgfrugter ugentligt. Men det forbrug, vi ser, er båret af unge og byboere – som typisk sætter retningen for fremtiden.
Trendsettere vil have bælgfrugter
Fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen fremhæver danske bælgfrugter som en yndet spise hos de, som hun kalder ’firstmoverne’. Altså de mennesker, der går forrest, og som vi andre efterligner med tiden – bevidst eller ubevidst.
Bælgfrugter har særligt den store fordel, at de normalt er dansk produceret, hvilket betyder mere friskhed og mindre klimaaftryk. F.eks. skal de ikke transporteres ret langt, påpeger Kirsten Østergaard Poulsen.
”Vi ser, at rester fra bælgfrugter i stor stil bliver bliver gjort til primær ingrediens,” siger hun til Deli News.
Læs hele interviewet her:
Meyers vil presse på
Siden 2018 har Meyers undersøgt, dyrket, forædlet og solgt bælgfrugter.
De har handlet om at skabe en ny forretningsgren, og undervejs er gamle tekster dukket op, der placerer bælgfrugtbaserede retter som en hjørnesten i danskernes daglige kost.
En national historie, Meyers nu vil trække på for at få aktualiseret den gamle spise igen. Det fortæller Meyers udviklingschef, Jonas Astrup, til Fødevarewatch.
Vil bruge historiefortælling
En af nøglerne til at få flere bælgfrugter som bønner, linser og ærter ind i aftensmaden er altså den danske, madkulturelle forhistorie, ifølge Jonas Astrup.
”Vi vil skabe, undersøge og være medudviklere af en madkultur, som er rodfæstet i vores egen region. Og vi tror på bønnernes transformerende kraft. De gør noget godt for klimaet, sundheden og for vores nordiske terroir,” siger han til Fødevarewatch.
Related Articles
Kok (m/k/d) til Center Parcs Nordborg Resort
Fastansættelse og opstart snarest muligt Fuldtid / deltid Brænder du for madlavning og søger en spændende mulighed i et internationalt miljø? Vi søger engagerede kokke (m/k/d) til vores team i Center Parcs Nordborg Resort – med opstart snarest muligt! Vi tilbyder...
TurboPlant satte scenen for fremtidens fødevarer
Plantefokus på fuld kraft Torsdag bød på smagsprøver, innovation og fremtidsperspektiver, da TurboPlant indtog Industriens Hus med et stærkt plantebaseret fokus. En lang række spændende aktører var samlet om én fælles agenda: at gøre planter og bælgfrugter mere...
Sponseret: Fra brunt værtshus til lokal kultur tilbud
Fire kvinder åbner Dagmars Bodega på Nørrebro som alternativt værested for lokalområdet – med fokus på fællesskab, kreativitet I hjertet af Nørrebro har fire unge kvinder åbnet et spændende nyt samlingssted: Dagmars Bodega. Dette er ikke en almindelig bar, men et...