Danske kantiner rykker og imponerer stjernekokke

august 8, 2024

Jeppe Villadsen foran sin butik på Stefansgsade, Nørrebro. Foto. Ebbe Fischer

Vinderne af Kantineprisen 2024 er fra Compass Group. Pressefoto

Et imponeret dommerpanel af topkokke gav point, da årets største danske kantinepris blev uddelt. Den ansvarlige for kantineområdet kalder det et område i ’vild udvikling’.

 

Af redaktionen

”Vi er gode til at formidle bæredygtighed, fokus på madspild og fokus på de cirkulærer arbejdsgange.”

Sådan sagde Sine Andersen, køkkenchef fra Compass Group ved Alfa Works, efter hun havde vundet årets kantinepris i Bornholms sommersol. Danmarks største kokkekonkurrence, Sol Over Gudhjem, har nemlig også kantinerne med.

 

Artiklen fortsætter længere nede

Kantinedirektør: Vores mål er 40 gram kød om dagen – det er et helt nyt håndværk for kokkene

 

Lokale producenter og bæredygtighed

Sine Andersen peger på to områder, der er særligt vigtige:

”Mange kantiner er jo – ligesom os – gode til at samarbejde med lokale producenter og leverandører. Men der, hvor jeg tror vi skiller os ud, er på formidlingsdelen af vores bæredygtighedstiltag,” siger hun i en pressemeddelelse fra Sol over Gudhjem.

 

Imponeret stjernekok

Stjernekok Francis Cardenau udtaler om de nominerede til Kantineprisen:

”Vanvittigt spændende at smage, at kantinerne virkelig er langt fremme med gastronomien. Jeg har kæmpe respekt for de dygtige fagfolk, der arbejder ude i kantinerne, og som laver mad til mange flere mennesker end os i restaurationsbranchen. De nominerede til Kantineprisen havde kæmpe respekt for råvarerne, og de leverede fantastiske moderne og skandinavisk inspirerede anretninger.”

 

En vild udvikling

Anders Nicolajsen, jurymedlem og ansvarlig for Kantineprisen, udtaler:

“Det er blevet sagt, at det efterhånden er nemmere at få en Michelin-stjerne end at vinde Kantineprisen, og det er ikke helt skævt. Niveauet er igen i år utroligt højt. Det vidner om en kantinebranche i vild udvikling, der er i fuld gang med at blive klar til fremtidens krav om mere bæredygtig kantinedrift. Det vindende hold fra Compass Group er absolut blandt dem, der går forrest i arbejdet med det bæredygtige kantinekøkken.”

 

Læs mere om kantiner på Deli:

Sådan landede Europa Kantiner en ordre med Søstrene Grenes nye hovedkontor

 

Related Articles

Hospitalskantine: Det skal være som en restaurant

Hospitalskantine: Det skal være som en restaurant

Henrik Jonasson er udlært bager i Turup Bageri på Fyn og som konditor i Kransekagehuset i København. I 2019 tog han job på Herlev Hospital, og det har han ikke fortrudt, for her er ambitionerne store.   Af redaktionen Som bager og konditor går Henrik Jonasson...

Turistskat på vej i hovedstaden

Turistskat på vej i hovedstaden

Beslutningen er truffet på Københavns Rådhus, men erhvervsminister Morten Bødskov (S) skal godkende den, og han har før afvist forslaget. Dansk Industri protesterer mod den nye skat.   Af redaktionen Selvom det er en lokal skat, er national opbakning nødvendig for at...

Sådan tiltrækker man tyske turister – ram hele familien

Sådan tiltrækker man tyske turister – ram hele familien

De er lidt svære at fange, og ’familien Tyskland’ synes typisk danske restauranter er dyre. De kan endda finde på at bestille fire gange børneret. Men omtrent halvdelen af dem betaler godt, lyder det fra vestkysten, hvor det vrimler med tyskere.   Af Ebbe Fischer...